Vi må finne nye måter å kommunisere politikk enn debatter

Hvor mange "gjengse" stemmeberettigede personer ser egentlig på debatter, og av dem, hvor mange får noe ut det? Jeg vet ikke svaret på det, men jeg tviler få mennesker der ute lærer noe om partiene annet enn om de liker lederen eller om de lo av noen av de innøvde replikkutvekslingene.


Da jeg var yngre husker jeg pappa alltid hadde alle tv-debattene på. Mamma og jeg ble ganske lei. De var bare masse folk som prøvde å få mest taletid, sånn jeg så det. Hvem gidder å bruke tiden sin på dette!? Naturlig nok, jeg er blitt litt mer interessert. Men jeg har fortsatt litt aversjon mot formatet på debatter.


Det eneste jeg, selv, får ut av å se på en partilederdebatt er i alle fall å se hvem som kan svare mest sassy og få avslutte innlegget sitt før noen begynner å avbryte.


Det er synd at dette er, nærmest den eneste, måten vi blir kjent med politikken på.


Politikk er, historisk sett, resultat av god retorikk. De to fagene henger tett sammen, men politikk i dag er noe veldig annerledes enn hva det var i antikken. Det gir ikke lenger mening at retorikken er så tett påkoblet politikken.


Ja, det er gøy å se "de gode" og "de onde" kjempe mot hverandre om de sakene man bryr seg om. Og for meg gjør det ekstra godt når Sveinung Rotevatn ikke vil kalle Resett for journalistikk. Men det betyr ikke at jeg lærer noe om hva partiet står for. I alt for stor grad er politiske debatter sinte folk som er sinte på hverandre.


For det er gode argumenter og gode saker som skal overbevise oss, ikke retoriske poeng. Debatter legger ikke opp til dette.


Jeg lærer ikke hva partiet står for av debatter, i alle fall ikke tv-debatter alene.


Vi må tenke nytt

Vi må gjøre det enklere, via TV og radio og i lokalsamfunnet, å se hva partiene vil prioritere. Og enda viktigere: vi må vise velgere hva vi ikke vil prioritere. Det er personer som forhandler og som diskuterer som viser hvilke saker de vil prioritere opp, og andre de ikke vil bruke tiden sin på.


Hvis ditt parti må velge mellom sak a og b - hvilken blir prioritert? Det er vanskelig å vite, men veldig viktig når det kommer til en potensiell arbeidshverdag som tillitsvalgt eller i forhandlinger med samarbeid med andre partier.


Når jeg leser partiprogrammet, er jeg helt enig, men så kjenner du dem ikke alltid igjen i samarbeidsavtaler eller i sakene som løftes i media og liknende. Men hvor mange leser faktisk programmene før de stemmer?


I år håper jeg media og myndigheter ønsker å tenke litt nytt, ved å vise mer enn en freidig debatt som ikke gir oss noe informasjon.


Jeg prøver å bidra med denne bloggen.


Les mer om lokallaget mitt på: Venstre.no.

21 visninger

Siste innlegg

Se alle
Bli med i enda en e-post-liste:
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
instagram & twitter
@anneheba

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com