Tips til en grønnere hverdag: mat

Oppdatert: 29. mai 2019

Dette innlegget har jeg tenkt lenge på å skrive, og nå føler jeg det er på tide. Mat står for stor del av vårt utslipp. Hvordan kan vi tenke mer bærekraftig når det kommer til mat?


Hvorfor må jeg spise grønnere????

Det du spiser er del av en industri verdt så høye tall at jeg ikke kan lese dem engang. Kyr er faktisk en av verdens største klimatrusler. De promper så mye metangass, som sammen med matvareindustrien, at det står for omtrent 15 % av verdens klimagassutslipp (Gerber et Al, 2013 i: Cicero [s. 2]). (Merknad: det er visst rap fra kyr som er verst, så vet vi alle det.)


Når vi spiser mat i dag ser vi for oss en kyllingfilet i kjøledisken. De færreste av oss har noen gang drept et dyr; flådd en feit kylling som knapt nok kan stå på beina; slaktet en okse for biffen eller sløyd sin egen laks. (Jeg har i alle fall ikke gjort det)


Vi ser for oss at alle kyr har det like fint som dem i skjønn harmoni på Freia-sjokoladen. Vi tenker ikke på at dyrene faktisk er drept. For mange er kjøtt blitt en plastpakket, livløs tilstand i kjøleskapet.


Men kjøttet vårt:

1) har en gang vært et levende dyr som ofte opplever mindre verdige omgivelser enn hva de fortjener før de blir spist (dyrevelferd er viktig)

2) står for en merkverdig andel av verdens klimagassutslipp (klimavennlighet er viktig)


Dette er et veldig stor og kompleks sak. Men visste du at:

En av de aller største utfordringene menneskeheten står overfor er nemlig: å mate hele befolkningen og samtidig drive produksjonen bærekraftig.


Noen konkluderer også med at det, rett og slett, ikke er nok plass på jorda for at alle kan spise biff.

(Kilde: x)


Så kan MatPrat og bøndene bli så sinte de vil for at Gunhild Stordalen "svartmaler" matindustrien, men faktum er at vi alle må kutte kjøttforbruket vårt for å dra verden i riktig retning.


Jeg hadde aldri trodd jeg skulle kutte ut kjøtt. Og riktignok, jeg spiser fortsatt kjøtt. Men jeg spiser betraktelig mindre enn hva jeg gjorde før. Jeg forsøker så langt det lar seg gjøre å unngå det. Jeg vil kategorisere meg som fleksiterianer. Eller, som Amund ville sagt: miljø-fascist (han er ikke fornøyd med det nye regimet hjemme).


Gi noen tips da! Her er de:


1. Start lett

Jeg begynte det hele med å kutte kjøttet. Jeg brukte for eksempel 200g kjøttdeig til en oppskrift med 400g. Også kompenserte jeg med bønner, som jeg enda ikke elsker (men håper å få et nærmere erotisk forhold til), eller noe annet med protein i.


Vi har også laget hovedsakelig vegetarianer-retter, men med litt kjøttbiter til. For eksempel blomkål- og brokkoligrateng med bacon på toppen - det var nam.


2. Tenk nytt på måltidet

Det hele er veldig enkelt når hovedingrediensen er kjøtt. Du koker potetene med frosne grønnsaker og steker kjøttkakene. Ferdig. Denne oppdelingen av asjetten er vi vane med. Den har vi sett i heimkunnskapsboka fra boller til burritos. Men når du skal lage vegetar-retter må vi tenke nytt.


Du må ramme inn retten på en helt annen måte. Det er ikke nødvendigvis slik at du bare kan erstatte kjøttbollene med vegetar-kjøttboller (selv om vgtr-rettene er gode - ingen reklame!). Du må tenke litt nytt på hvordan du skal få i deg konsistensen og næringen du behøver.


Dessverre kan du ikke spise pasta hver dag :(

Når noen sier til meg jeg ikke kan spise pasta med brokkoli hver dag.

3. Finn det du liker

Hehe, denne er ekstra selvsagt. Nå mansplainer jeg, men: det er viktig å finne noen ting som du liker å erstatte det vanlige kjøttet med.


Jeg er for eksempel spesielt glad i:

  • brokkoli

  • blomkål

  • champignon

... som erstattere for kjøtt.


En av mine favoritter er å a) kjøpe Sarita-miksen i tandoora b) kjøpe blomkål og bruke det som kjøtterstatning. Det er kjempelett og godt.


Jeg virkelig ELSKER grov pasta, og kunne spist det hver dag. Min go-to rett er faktisk pasta, litt creme fraîche/matfløte og brokkoli. Det er alltid godt og enkelt. Også er jeg glad i brød med smør og ost.


4. Spis fisk

Dersom du ikke er ekstra streng er fisk bra å spise, men ikke alle er like bra for miljøet.


5. Spis opp maten

Vi kaster hundrevis av tonn mat hvert år. Det meste kan fortsatt bli spist. Den maten vi kaster kunne mettet 800 000 mennesker, i følge Framtiden i våre hender!! Dét er mye ubrukt potensiale dét. Så, spis opp maten din, frys ned det som ikke blir spist opp, ta det med til lunsj på skole, campus eller jobb.


Et annet tips er å planlegge maten, så du vet hva som blir igjen (les mer i 9).


6. Søppeldykking!

For de mer eventyrlystne: finn din nærmeste matbutikks søppelcontainer, bli med i facebookgruppe for dumpsterdiving og finn tiden når det passer å finne mat butikkene må kvitte seg med, men som fortsatt er god.


Lukte, smake, se - maten er ofte god lenge etter "best før"-datoen.


7. Bruk Too good to go

Last ned Too good to go på App-store for å finne en lokal tilbyder som selger ut rimelige goodiebags med restemat fra dagen før de stenger. Kjempeenkelt og godt! Men vær tidlig ute med å booke den du liker best. De er populære.


8. Lær av andre, meld deg inn i grupper, sub-reddits, følg instragram-brukere o.l

Det er så mange gode tips å få. Det er jo umulig å vite hva man skal spise. Det er utrolig mange gode tips der ute. Bare søk opp "recipe" eller liknende så finner du fort ut til flinke brukere med mye god mat. Jeg bruker i stor grad pinterest og instagram, men også sub-reddits.

Jeg prøvde meg på en falafel-pizza. Pizza er faktisk noen av de rettene hvor osten er det beste, så derfor er det ikke så ille å bytte ut kjøtt. Min favoritt er grov, tynn bunn (med mel selvsagt), ost, rødløk og potet i skiver.

9. Planlegg måltidene med en ukesmeny

Mitt beste tips er å planlegge alle ukes-måltidene på google drive, og dele med personen du bor med, hvor dere finner ut hvem som skal handle og hva man trenger. Det er alltid tilgjengelig, og man kan se hvordan varen man kjøpte mandag kan brukes på nytt til restepizza på søndagen. Det er litt masete, men sparer utrolig mye tid og konflikter og matkasting når man først er igang.


10. Snakk med en robot

MatPrat hat Mats - en AI som kan hjelpe deg med oppskrifter basert på hvilke varer du har. Også ble jeg nylig tipset om nettsiden: smartcook, som hjelper deg enda smartere med hva du har hjemme.

Bli med i enda en e-post-liste:
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
instagram & twitter
@anneheba

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com