Tips til en grønnere hverdag: klær

Oppdatert: 25. jan. 2019

Jeg er ikke verdens flinkeste miljøvernsperson, men jeg gjør et forsøk. Her er noen veldig enkle tips til hvordan vi kan begrense klimafotavtrykket vårt, når du først er igang med nettshoppingen, eller trenger en ny bukse.


Først en innrømmelse: jeg elsker klær. Jeg handler for ofte. Særlig vesker, i følge samboeren min, som mener jeg har nådd kvota på antall vesker en normal person overhode kan ha. Selv om jeg ikke har så mye penger igjen på kontoen, har jeg syndet og kjøpt klær. Jeg elsker å handle.

Men, jeg innser jeg tar det for langt noen ganger. De gangene har jeg tenkt litt kreativt for å være litt hyggeligere med lommeboka og planeten. Her er noen av mine tips til hvordan vi sammen kan tenke litt mer smart når det kommer til klær.

Ja, jeg elsker også det som dreper oss.

1. Vær kritisk til salg

Dette er det første tipset jeg tok til meg. Salg = butikkene tar frem masse rester som ingen andre vil ha. Det kan være din skatt, du kan være veldig heldig og finne kjempefine klesplagg som du vil bruke masse. Men du kan også ende opp med masse billige greier du ikke trenger.


Jeg har et godt eksempel: et par knallgule høylivede dressbukser fra Massimo Dutti til 200 NOK i London.


Jeg har dårlige eksempel: medium appellerende klær som jeg kjøpte, brukte en halv gang, gav til brukt.


Fordi prisene er lave, går mange av oss litt banan på salg. Tenk ekstra godt gjennom; trenger jeg faktisk denne tingen, vil jeg ha den, passer den til noe jeg har fra før av, eller kjøper jeg den fordi den er billig?


Faktisk så skjer det masse rart i hjernen din når du ser salg. Les mer om hvorfor vi reagerer som vi gjør i denne artikkelen, for eksempel.


Kjøper du et plagg til fullpris er du sikrere på at du ønsker deg det.


2. Kjøp stoff som inneholder mindre plast

Jeg er dårlig på dette, men det er bedre å kjøpe klær med autentiske stoff, enn klær som inneholder mye plastikk. Ikke bare er det bedre for kroppen din å ha på seg ordentlig ull på vinteren så du ikke fryser, men det er også godt mot naturen.


"Fast clothes" er faktisk et uttrykk som brukes om kleskjeder som Zara og H&M som pusher ut klær raskere enn noen sinne. Klær som inneholder acryl, nylon og polyester eller syntetisk bomull består for det meste av plast. Bare å vaske disse klærne kan frigi mikroplast som havner i sjøen og dreper liv. Så prøv å hold deg til ordentlige stoff.


3. Tenk helhetlig på vanene dine; reparer mer

Siden 50-tallet har forbruksvanene våre endret seg. Våre foreldre hadde kanskje 2-3 sko som de brukte, tok vare på, reparerte på skomakeren, og brukte igjen til de falt fra hverandre. I dag kan jeg telle tre stk - bare - joggesko i hyllen min hjemme.


Industrien er avhengig av at vanene våre er bruk og kast. De lager klær, sko, tv-er, mobiler og laptoper som er innstilt til å dø. Før lagde man varer som skulle vare. Det var ikke sikkert det kom en ny bilmodell fra Ford hvert år. I dag måler vi rang, og viser hvor velstående vi er med den nyeste MacBooken eller den nyeste sko-kolleksjonen fra Bianco.


Det virker noen ganger som om alt er tidsinnstilt. Nå skal alt vare i ett år. Så skal vi kjøpe nytt neste år. Folk kjøper seg Switsj-abonnement så de kan bytte mobil. Hvert. Eneste. År.


Det kan være vanskelig å bruke forbrukermakta her, men gjør et forsøk. Når klokka di er ødelagt, ta den heller med til en urmaker enn å kjøpe en ny fra Daniel Wellington, selv om det kanskje er billigere enn å reparere (google "urmaker", de finnes faktisk fortsatt). Gi beskjed og bruk stemmen din til å si fra når noe er for dårlig, og faller sammen langt før sin tid.


Vi er i en ond spiral. Reparer og ta vare på tingene dine. Da blir du en del av en viktig bevegelse. ☺️


4. Kjøp heller ett fint, dyrt plagg av kvalitet enn ti som du ikke bruker

Dette er ikke nødvendigvis intuitivt. Og mange foreldre er nok uenige her. Men jeg syns det er bedre å heller kjøpe ett plagg som er dyrt, men som du bruker mye og er glad i, enn å kjøpe flere rimeligere klesplagg.


Selvfølgelig, dette er ikke nødvendigvis billig for lommeboka. Men se for deg nytteverdien av et plagg som:

a) koster 1500 kroner. Du bruker klesplagget annenhver uke, et helt år. 1500/26=57. Med mye bruk vil prisen være verdt det.

b) koster 100 kroner. Du kjøper plagget for å bruke til en outfit til en fest. Kanskje bruker du det én annen gang. Så gir du det til Fretex.


Jeg har noen klær i skapet som jeg blir glad av å bruke, og andre som ligger og samler støv i prosessen før de blir gitt bort. Vi burde heller unngå å kjøpe klær av dårlig kvalitet, eller klær som vi ikke har brukt for.


Samtidig er det selvsagt forskjell på selskapskjoler, som blir brukt lite, og for eksempel, et par jeans som brukes til daglig.


Kjøp i alle fall ordentlige klassiske klær og grunnplagg.


5. Kjøp brukt

Jeg har nylig oppdaget Fretex nettbutikk. Fretex er jeg fra før av glad i. Du kan jo ende med å kjøpe Valentino om du er heldig. Selv, har jeg tidligere kjøpt en blå blazer fra Filippa K fra butikkene deres, som jeg har brukt masse, og jeg er superfornøyd med.


MEN nettbutikken deres har mange gode deals. Du kan finne merkeklær eller vintageplagg, og gjøre skikkelige kupp. Klærne kan visstnok også leveres tilbake i butikkene deres.


Fordi noens søppel, kan være andres skatt, så er det fint å gi klær et nytt liv gjennom Fretex. Det er rimelig og det er godt for miljøet. Følg med på instagram-kontoen deres @fretexnettbutikk for oppdateringer om nye klær og ulike auksjoner.

Fretex nettbutikk kan gi deg en skikkelig god deal og en god samvittighet etterpå

6. Rydd i skapet - se Marie Kondo

Kvitt deg med det du ikke trenger. Selg det på finn, facebook eller tise. Gi det til Fretex. IKKE kast i restavfall. De syr om og sorterer.


Den noe kritiserte Marie Kondo (forfatter og noe så rart som tv-rydde-stjerne) er på norske netflix nå også. Du har sikkert sett "ryddedama" et sted eller hørt navnet hennes, eller lest det.


Filosofien hennes er god: ta vare på det som gir deg glede. Kvitt deg med alt du ikke trenger. Selv om mange er uenig i en del, så har hun et godt poeng. Mange misforstår også at hun følger en slags japansk tradisjon av minimalisme, som kanskje virker fremmed for oss, men er helt naturlig for andre. Les mer om det HER. Jeg vet ikke så mye om det. 🤔


Se denne videoen for en oppsummering av tv-serien:

HVA SKAL JEG HA PÅ MEG?

Bruk appen stylebook for å ha orden på klesskapet ditt, så vet du hva som passer sammen.

Bruk pinterest for å få inspirasjon.


7. Og til slutt - kutt ned på forbruket

FN konkluderer med at vi kun har 12 år igjen for å redde klimaet, og det skal mer drastiske endringer til i dag, enn hva man så for seg på 70-tallet. Og dette skjer samtidig som utslippene øker.


Det kan virke nytteløst, men det er viktig at alle bidrar. Om vi alle drar samme lasset, viser oss villige til å endre dårlige vaner, og viser politikere at klima er viktig for oss, så kan det skje store endringer. Inspirer vennene dine, kollegaene dine, familien og politikerne dine at det nytter. Så vil vi se store forandringer.


PS: dette er bare forslag til et sted å starte.

Bli med i enda en e-post-liste:
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
instagram & twitter
@anneheba

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com