Studiestøtten burde økes, ikke kuttes

Norske studenter får ikke endene til å møtes. Fra før av vet vi at de aller fleste er tvunget til å tigge mamma og pappa om litt hjelp (vi er tross alt snille barn av oljegenerasjonen), påta seg kreditt- eller forbruksgjeld (hei, luksusfellen) eller jobbe deltid.


Jobb ved siden av studiene er i utgangspunktet vel og bra. Haken er derimot at mange mener deltidsjobben går utover studiene. Faktisk er det sånn at dersom deltidsjobben tar over 11 timer i uken, spiser den av lesing, kollokvier, foreningsarbeid og annen verdifull studietid. Denne artikkelen oppsummerer funnene ganske godt.


Likevel, velger Regjeringen å gå gjennom med et kutt i stipendandel for de som tar a) årsstudium eller b) faller fra studiene sine, blir syke eller velger feil studium i en alder av 18. Det er ganske dumt å forvente at en 18-åring skal vite nøyaktig hva hen skal bli. Og nåde 18-åringen som velger feil - da skal vedkommende bli straffet.


Kuttet i stipendandelen knytter seg nemlig til fullført grad. Kun bachelor- eller master er godt nok. Normalt står stipendet for 40 %. Men dersom en ikke fullfører en grad får man kun 25 % stipend, og resten blir lån.

Marte og jeg er ganske grinete over dette forslaget egentlig

Det er selvsagt lukrativt å få stipend i det hele tatt. Men det er dumt å ta fra de som allerede befinner seg godt under en normal lønn å leve av i samfunnet. Det er dumt å straffe unge mennesker som ofrer arbeidsinntekt for å opparbeide seg god kompetanse, stor kunnskap og viktige ferdigheter. Det er ikke veien til kunnskapssamfunnet.


Nå går dette kuttet gjennom statsbudsjettet, men det skal nevnes at SV, MDG og Arbeiderpartiet har stått mot.

Vil du lese mer om stipendkuttet og hva det innebærer? Se bevarstipendet.no.

7 visninger

Siste innlegg

Se alle
Bli med i enda en e-post-liste:
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
instagram & twitter
@anneheba

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com