Spørsmålsrunde

Som enhver blogger med respekt for seg selv la jeg ut en mulighet for å stille meg spørsmål om Halden, Venstre og valgkampen. Og her er noen av spørsmålene jeg fikk.

Hva er Halden? Og hvorfor er Halden?

Halden er en kommune og en by i Østfold fylke, sør-øst i Norge. Halden grenser til Sverige. I Halden bor det cirka 30 000 mennesker. Les mer om hva Halden er ved å klikke her.


Halden ble opprettet som et kjøpssted, og deretter en kommune, fordi vi lå strategisk plassert i sjøveien. Men også fordi vi har rik forekomst av unik stein som Iddefjordsgranitt (Hitler elsket det), og næringsvirksomhet som trevarehandel og industri.


Tidligere, før det igjen, hadde jo Halden bosetninger i både vikingtiden og før. Sannsynligvis for de samme grunnene, god plassering, nære fjorden, dyr og grønt de kunne høste, og med matjord som kunne bli dyrket.


For å kunne ha et mer rettferdig samfunn, fant nordmenn etterhvert ut at det å opprette nasjonalstater og kommuner var lurt. Derfor Halden.

Hvordan har du tid til alt?

Jeg har ikke det. Jeg er ikke noe supermenneske. Jeg elsker å sove lenge. Er lat som søren.


Studiet er jeg langt bak på nå, og oppmerksomheten min går i det meste til å stresse over måter å prøve å nå ut til flere velgere. Og at jeg ikke gjør nok i valgkampen. Prøver jeg å sette meg ned å lese er konsentrasjonen ganske død.


Så studiet blir det mer av etter mandag! Heldigvis snakket kommunestyret om reguleringsplaner og habilitet i går, og på mandag snakket jeg om forvaltningens enkeltvedtak i debatt om BPA. Så noe studierelatert er jo kommunepolitikk.


Hvorfor bestemte du deg for å stille til valg?

Mye fordi jeg syns det høres spennende ut, men også fordi jeg tror Venstres politikk behøves i Halden og ellers. Fordi jeg tror jeg kan bidra positivt som tillitsvalgt. Og kanskje litt fordi jeg er dårlig til å si nei.

Nominasjonsmøtet vårt. Foto: HA.

Når skal du bytte parti?

Planen er jo å bli værende, men dra partiet den veien jeg ønsker det skal gå. Som jo er mot venstre. Jeg har jo en forpliktelse de neste årene, uansett, som vara, utvalgsmedlem eller representant i kommunestyret til de få menneskene som stemmer Venstre.


MEN. Om jeg ikke er mer fornøyd, spesifikt på klimabiten, innen fire år - når perioden er løpt ut og det er nytt lokalvalg, da kommer jeg til å si takk og farvel. Nå er jeg faktisk blitt aktiv i partiet, så jeg må jo åpenbart gi det en sjanse, for det er så mange flinke folk, og god politikk rundt omkring. Men jeg er uenig i veilvalget nasjonalt nå. Så får vi se.


Men jeg håper jo åpenbart at jeg kan forbli.


Hvor viktig er klima?

Nasjonal senter for klimaforskning i Storbritannia definerer klima som "gjenomsnittsværet i en lengre periode" (kilde her). Klima er viktig fordi det bestemmer om jorda, og livet vårt her, er levedyktig. Så derfor, på en skala fra 0 til 100000000, hvor 0 er uviktig og 100000000 er viktig, er klima 100000000.


Vi i Venstre vil blant annet jobbe for å binde oss til Paris-avtalen (noe vi jo teknisk sett ikke kan, siden vi ikke er en stat, som er det konvensjonelle rettssubjektet i folkeretten) og FNs bærekraftsmål. Fordi kutt i klimagassutslipp må skje lokalt. Vi vil også at kommunen legger frem klimaregnskap på samme måten som årsregnskapet legges frem. Så kan vi enklere kutte. En av Haldens største utfordringer er tungtransport og biltrafikk. Derfor må vi satse hardt på klimavennlige transportløstninger = buss. Og kanskje også gjenåpne den lokale tog-stasjonen på Kornsjø.

Bli med i enda en e-post-liste:
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
instagram & twitter
@anneheba

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com