Sommerferie 2019

Det ble en kortreist sommerferie på oss i år også. Vi satt hjemme i den knøttlille leiligheten og kom frem til at vi ikke kan sitte her hele ferien, så vi (Amund) bestemte oss for å besøke en historisk perle - Skara i Sverige.


Vi kjørte Mandag morgen, og var fremme i en av Sveriges eldste byer i 14-tiden. Amund har lest Arn-trilogien av Jan Guillou, så det ble et gjennomgående tema. Her er litt vi opplevde neste dagene (spoiler, mange kirker):


Skara domkirke


Skara er en by på cirka 10 000 innbyggere, og har en domkirke som er uproporsjonalt stor. Det er fordi byen var stor i sin tid, men ved utbruddet av svartedauden og gjennom å være utsatt for flere konflikter, stagnerte befolkningstallet og byen kom seg aldri tilbake.


Domkirken er uansett stor og flott. Den ble reist på 1000-tallet, men renovert på 1300-tallet, hvor den fikk det kontinentale/gotiske utseendet.


Gudhem klosterruiner

I bøkene til Jan Guillou sitter Cecilia på et av Sveriges kvinne-kloster. Det var Gudhem. Det var et stort nonne-kloster utenfor Skara. Her ligger ruinene fortsatt igjen, etter at reformasjonen gjorde Norden protestantisk og klostrene, som tilhørte den katolske troen, forsvant.
Varnhem klosterruiner og kirke

I den andre himmelretningen lå Varnhem, en av Sveriges eldste bosetninger, og eldste kirker. Den ser mer lik ut slik den gjorde på tiden. I følge Amund var dette klosteret, for munker, Norden største. Her hadde de til og med vanntilførsel.


I kirken er Sveriges ekvivalent av Harald Hårfagre, Birger Jarl, gravlagt. Det var lenge et lite mysterium for svenskene.


Her har det bodd folk helt tilbake til vikingtiden. Svenskene har til og med funnet graven til to svensker av høy rang, hvor de har klart å rekonstruere utseendet til kvinnen, se det selv her.


Du ser restene av det som en gang var et stort kloster utenfor kirken.

Läckö slott

Dag tre var det min tur til å bestemme. Så på vei hjem dro vi innom De la Gardies' barokkslott fra 1500-1600-tallet helt i utkanten av Lidköping, ved Vänern. Det var et sykt slott. Anbefales å oppleve. Har du mer penger enn meg kan du også overnatte/spise på den fancy restauranten og hotellet ved siden av.


Historien er veldig fascinerende. Festningen i tre ble bygget av Skaras biskop. Så brant den ned. Slottet ble bygget opp på nytt i stein, og gitt til Pondus de la Gardie, som egentlig var en tjuvradd fra Frankrike som ble svensk krigsfange. Han løy og sa han var fransk adel, og at han slettes ikke kunne sitte i fengsel. Svenskene gikk fem på, kongen likte ham, og gav ham til slutt både adelstittel, slott og høy militær rang. Hans sønn og barnebarn holdt slottet til det svenske kongehuset gikk lei adelen og reduserte den. Så stod slottet tomt fra 1681 - 1920, før den etterhvert ble restaurert og åpnet for folket.


PS: Jeg kom gratis inn fordi jeg var under 26 (!!!).Gårdstunet på gården vi bodde på.

Vi bodde på Brunsbo biskopsgård. Som jo var veldig koselig og fint, utenom at rommene var slitne, standarden var så-som-så og at det bodde en grisebonde rett ved, som slapp ut lukt begge dagene vi var der. Pluss for morsomme høner.


(3) ⭐️⭐️⭐️ / (av 5) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Høner og fjærete hane.

Vi bodde i dette gule huset.

På veien tilbake stoppet vi for middag hos mamma og pappa i Halden. Takk for nå, Sverige!

14 visninger
Bli med i enda en e-post-liste:
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
instagram & twitter
@anneheba

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com