Sluttevaluering av fjorårets nyttårforsett. Er jeg blitt et bedre mennske?


Godt nytt år! Jeg håper dere har hatt en middelmådig, men rolig ferie og fine feiringer. Jeg ble svak og bestilte tur til Riga, Latvia da jeg innså jeg ikke hadde noen å feire nyttår med i år. Så Amund og jeg startet 2020 godt, med flyskam, fem-stjerners hotell og Riga-balzam.


Nok om dårlig innvirkning på kloden vår. I fjor lagde jeg meg nyttårsforsett, fordi jeg ville bli bedre på de viktige tingene:

Så, har jeg innfridd? La oss gå gjennom, punkt for punkt.


1. Være mer ærlig og si fra når jeg er uenig, også når det kommer til person og oppførsel ✅

Jeg er en såkalt "people-pleaser", så dette var litt viktig for meg. I år kan jeg, stolt, si at jeg har blitt mer konfronterende. Mulig samboeren min ikke er like stolt.


Punkt 1 henger i hovedsak sammen med punkt 2, så jeg lar den gå.


3. Leve mest mulig plastfritt

Jeg er såpass lur, at når jeg lager meg mål, gjør jeg som Regjeringen. Jeg bruker vage formuleringer. På den måten kan jeg alltid krysse av for: ✅.


Når det er sagt, har jeg gått inn for dette, som jeg har gjort litt mindre ideologisk tidligere år. Jeg tror jeg har brukt i underkant av kanskje fem - seks engangskopper i løpet av året. Grunnen er at jeg, som regel (med unntak), har med meg termoflaske (S'well) og gjenbrukskopp fra SiO (KeepCup).


Jeg prøver å alltid ha med meg bæreposer og pakke i sekken når jeg er på butikken, men bærenett av stoff har visst liten klimagevinst. Trist nok. For jeg har sykt mange fine. Dette er min favoritt, courtesy of Europeisk ungdoms kjellerlager fra glanstidene mine (sorry for trutemunnen, Stian):

Jeg har også begynt å si til sushisjappa at vi ikke trenger soyasaus i liten boks. De syns det er litt teit, men vi har allerede rare nok bestillinger der.


En liten periode var jeg også flink til å ha med meg gjenbruksnett til frukt á la disse fra Life.


Jeg har også etablert et ganske stabilt forhold til glasskrukker. Det går ut på at jeg tar vare på de fineste glasskrukkene (de som f. eks har syltetøy og tikka masala i seg) og bruker dem til oppbevaring og lunsj. Funker veldig bra.


Til slutt har jeg nesten kuttet helt ut plastikklær. Nesten. Det er dyrere, men såå mye bedre kvalitet det finnes. Det neste blir å handle mindre nytt, og så, generelt færre klær.


4. Trene mer ❌

Det hele begynte ganske greit. Det tok litt tid, men i løpet av sommerferien begynte det å være håp. Jeg kan ikke si jeg trente fast mer enn én gang i uka (så dette er ikke veldig imponerende [men dette er en ærlig blogg for en latsabb]), men det begynte å komme seg litt. Så kom valgkampen. Så kom re-lanseringen av world of warcraft classic. Og det ble mye skriving, photoshopping, stands og svette søndager med gaming utover høsten. Så dette punktet blir med meg til neste år også.


5. Kutte flyreiser ✅

Så vidt jeg husker, fløy jeg hele seks ganger i fjor. I år tok jeg tog til Trondheim, men fløy hjem. Jeg skulle gjøre samme til Stavanger, men da den norske sommeren slo inn på sørlandsbanen, ble det fly begge veiene til bryllup. Da er vi oppe i tre flyturer. I Stavanger var vi til og med på klimabrølet. Det var litt pinlig. På tampen av året ville jeg ødelegge enda mer ved å reise på tur til Riga. Teknisk sett var det én flytur, siden hjemturen var i dag, 2. januar.


Uansett vil jeg ha kuttet 1-2 flyturer, med enten fire eller fem flyturer i 2019. Men det er absolutt ikke godt nok. Og selv om vi holdt oss på bakken litt mer i år, har det resultert i mer bilkjøring. Vi var på sommerferie i Sverige, og hytta har blitt brukt flittig. To ganger har jeg riktignok tatt bussen ned fra hytta til Oslo i år, men dieselbilen kan gjerne stå mer stille.


6. Spare mer penger ✅

Dette er innfridd, så vidt. BSU-en er fylt opp, men det er alt. Ellers er mye brukt ufornuftig. Men jeg har helt OK kredittvurdering altså, Luksusfellen.


7. Være mer uansvarlig - være med på øl oftere ❌


Nok et nyttårsforsett jeg hadde troa på! Jeg skulle bli et kult menneske. Det gikk fint i begynnelsen. Jeg kom meg opp av sofaen da André lurte på om jeg ville være med på Razika-konsert. Problemet: det skjedde én gang.


Ellers har alt jeg har gjort, i form av utskeielser, vært planlagt. En gang lagde jeg til og med facebook-event med noen venner jeg kunne skeie ut med, men jeg avlyste fordi kontoen var tom og innleveringsoppgavens ordteller, likeså.


Jeg er en gammel dame. Jeg vil gjerne være med, men la meg være hjemme og legge meg klokka 22. Sorry, alle venner.


Mitt spirit animal er Colin Firth i Mamma Mia:


8. Ha bedre tid - prioritere bedre ❌

Et godt forslag, Anne Helene. Men problemet ditt er at du ikke sier nei. Sorry, her må jeg være streng med meg selv. Dette har ikke gått, men jeg prøver å kutte ned på ting å gjøre og ansvar å ha. Det er mange prosjekt jeg elsker høyt, og lite som gir meg så mye som å bidra til et fellesskap og en viktig sak (+ få litt oppmerksomhet, jeg er enkel sånn sett), men jeg har rett og slett ikke energi eller nok pågangsmot lenger. I høst har jeg hatt frustrerte kvelder hvor jeg har skrudd av mobilen, ikke lest e-poster og vært sint og små-deppa. Tid er energi.


Det er viktig å prioritere tiden riktig. Det er utrolig viktig. Noe jeg må fortsette å jobbe med.

I 2020 vil jeg fortsette å være mer klimavennlig, litt snillere med hodet mitt, og prøve å være mer tilfreds. Jeg vil også ha bedre rutiner og bruke mer tid på vennene mine, kose med flere dyr og bestille flere massasjetimer. Til slutt, håper Amund og jeg å bli eiere av leilighet i løpet av våren.


Sleng gjerne inn dine nyttårsforsett, hvis du har noen. :-)

26 visninger
Bli med i enda en e-post-liste:
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
instagram & twitter
@anneheba

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com