On Fridays, we strike

God helg! I dag har jeg både streika og vært på kurs. Jeg burde kanskje vært prinsipiell og kun gjort én av delene, men tiden mellom 11 og 12 burde jeg altså ha skrevet oppgave om Kongen i grunnloven. Men Olaug, Kristina og jeg benket oss heller foran Stortinget. Det var nemlig tid for studentstreik for klima.


Ja, jeg skal snakke om klima igjen.

Grønn Ungdom, ungdomsorganisasjonen til Miljøpartiet de Grønne, har nemlig tatt initiativ til å følge i fotsporene til den 16-år gamle jenta/helten Greta Thunberg som har blitt verdenskjent for sitt urokkelige klima-engasjement. Det hele startet med at hun på fredager skolestreiket foran den svenske riksdagen i Stockholm i høst. 16-åringen har siden det blitt en av klimakampens største forbilder. Hun talte nylig i Davos (som er en stor meet & greet for verdens rikeste og mektigste) om at det var på tide å få panikk.


Vi styrer nemlig mot en økning på 3-4 grader, når vi lovet verden å ikke overstige1,5 grader. Bare to grader varmere høres kanskje ikke så mye ut, men vil ha store konsekvenser. Tidligere denne uka, så jeg Aftenposten Si;D (ungdomsspalten) ha en diskusjon om flyreiser. Én av innsenderne argumenterte hun kunne kutte andre steder, men ville reise med fly. Det er jo klart at alle monner drar. Men vi må kutte i alt. Jeg vil også reise mye og se verden. Og vi har fortsatt muligheten til det, men vi må også kutte flyreiser.


For å innfri Paris-avtalen, og i det hele tatt, ha mulighet til å redde kloden må vi kutte drastisk, og endre livsmønstrene våre radikalt. Derfor må vi alle gi slipp på noen hyggelige ting. Det er verdt det. Dersom du først skal fly, kan du bidra med private klimakvoter via Cool Earth Initiative. 👍

Hun er kun 16, men langt mer reflektert enn det jeg var på hennes alder (video):

Jeg anbefaler alle som kan å streike 11-12 på fredager foran Stortinget. Det er nemlig en ukentlig event som du kan melde din interesse for på facebook-eventet deres. Vi var opp mot 30 stk på klimastreiken i dag, og det er fortsatt minusgrader ute. Det er bra. Selv ser jeg frem mot varmegrader hvor jeg kan sitte og kose meg med sol og varme på fredagene. Det var uansett en god start, og lite å ofre for en god sak.


Et lite pluss: vi fikk kaffe av Grønn Ungdom! Det gjorde godt for kalde hender.

De oppmøtte på klimastreiken.

Kristina nyter streik med litt kaffe.


Olaug og jeg. Det var ikke våre skilt dessverre, men vi fikk låne dem til foto-hensikt. De vet å beære bloggdronninger som meg.

Og med noen avsluttende ord; dette skjer hver fredag fremover. Alle klarer vel å ofre én time i uka for en så god sak som fremtiden vår?


For dere som er nye, eller vil bidra mer; følg med på bloggen for litt tips til en bittelitt mer miljøvennlig hverdag. Klikk deg inn på kategorien "vær snill med planeten".

Siste innlegg

Se alle
Bli med i enda en e-post-liste:
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
instagram & twitter
@anneheba

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com