Hva jeg hører på

Nå er snart påsken på hell, og for folk som meg så betyr det at den evinnelige prokrastineringen av eksamenslesing snart får konsekvenser. Men ikke helt enda.

Jeg har tilbragt påska på det mytiske påskefjellet. Du vet det som dukker opp én gang i året; hvor det kryr av fulle nordmenn med solbrente neser foran utendørs-DJ-en, skiløyper som renner ut i en bekk bestående av jenter med sixpack i sports-bh som tar det perfekt påskebildet? Her har altså jeg vært.


Mamma, pappa, Amund og jeg har kost oss på hytta i Valdres. Påskekosen har inkludert: nedoverski, bortoverski* (*: pappa), to stappfulle godteriposer fra Yummy Heaven i Torggata, påskekrim og brettspill.


Jeg har selvfølgelig "lest" litt. Og solt meg litt.

Nok om det. Nå skal vi tilbake til den virkelige verden. I den verdenen liker jeg å lære nye ting, men fordi jeg leser ganske mye i løpet av en gjennomsnittlig dag, liker jeg å høre mens jeg tar meg fra sted til sted. Jeg har derimot kort oppmerksomhet når det kommer til hva jeg lytter til. Etter nøye eliminasjonsmetode står jeg igjen med et par gode podkaster jeg lærer noe av, som jeg hører på.


Jeg er av typen som gjerne liker å lære noe nytt på et lettbeint måte.


Anbefalinger til gode og informative podkaster:


Hele historien - NRK

Dette er en av mine favoritter å sette av litt tid til. Spesielt fordi NRK alt har så mye lyd-materiale om hendelsene som dokumenteres. NRK produserer flere episoder som skal forklare en hendelse fra start til slutt. Dette er en helt knall måte å få med seg noe man lurer på. Jeg satte veldig stor pris på episodene om:

 • Røykeloven (2 episoder)

 • Fritz Moen-saken (3 episoder)

Hver episode varer omtrent 30 - 50 minutter.


Siste med Marie Simonsen - Dagbladet

Hver fredag slipper Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet, sammen med Ola Rydje, podkast om en het potet for uka. I hovedsak politiske poteter. Marie er en tøff dame som tør å utfordre og sparke litt fra seg. Ola skyter inn en gang blant (men om dere leser dette: det kunne gjerne vært mer Ola) med spørsmål eller refleksjoner. Jeg liker Dagbladet godt fordi de er en avis med bra meninger, som tilhører den sosiale og liberale verdisettet. De er ikke konservative som Aftenposten.


Episodene varer omtrent 20 minutter.

The Inquiry - BBC

I fire deler snakker fire eksperter om et område de har peiling på. Så konkluderer man svarene deres til spørsmålet som blir stilt på begynnelsen av episoden. Lærer veldig mange ting jeg trodde jeg kunne, eller for eksempel ikke har rukket å stille spørsmålet om! En av mine favorittepisoder omhandler: vannmangelen i Sør-Afrika og om IS på Fillippinene (hva gjør de der?).


Episodene varer omtrent 20 minutter.


The Documentary - BBC

Ikke så ulik "The Inquiry", er denne en BBC-podkast om ulike ting som skjer i verden og fokuserer på dem i ulike episoder.


Episodene varer 20 til 50 minutter.


Forklart - Aftenposten

Hver eneste morgen kommer denne ut for å forklare noe dagsaktuelt. Det er alt fra: hva er greia med el-sparkesyklene i Oslo, til hvorfor er Golan-høydene så viktige for både palestinere og israelere? Den er perfekt lengde fra når jeg går ut av leiligheten og jeg er fremme på lesesalen. Minuspoeng for reklame.


Episodene varer omtrent 10 - 20 minutter.


Museum - NRK

Dette er NRKs historiepod. De tar for seg alt av mini-stavkirker til vikingskip, til tortur i Bergen og Svalbard som tiner (en av mine favoritter). Det er utrolig mange historier i landet vårt, som blir fortalt av disse folkene. Denne podden koser jeg meg skikkelig med. I tillegg lærer man mye om livet som konservator, arkeolog og forsker på gamle ting.


Episodene varer fra 10 - 30 minutter, og kan være i flere deler.Den gang da - Henning Mortensen, Jørgen Lie & Hans Wilhelm Rossvoll Hontvedt


Lettbeint historie kaller de det selv. Og det er det.


De tre programlederne glefser over tusenvis av år og tar for seg artige funfacts og spennende digresjoner. En av mine favoritter er samurai-episoden. De fjaser mye, men det syns jeg er hyggelig. Enda en av podkastene jeg kan lytte til på vei til universitetet, men også kose meg med på sofaen.


Episodene varer normalt 40 minutter.Bonus:

Dirty John

En true crime om en fyr som bedrar kvinner. Vi hørte hele greia på vei hjem fra Stockholm etter at Marie anbefalte oss den. Se den FØR du ser tv-serien på Netflix.


Hvis jeg hadde hatt tid-podkaster:

 • Story slam Oslo

 • More Perfect - Radiolab

 • EU Confidential - Politico

 • Politico Playbook - Politico (den daglige eposten opplest)

 • Intercepted - Jeremy Scahill

 • Clear+Vivid - Alan Alda

 • Kjærlighetspodden - VG


HVA HØRER DU PÅ? Legg gjerne igjen tips her. 👇

(Jeg har litt lyst til å kaste meg utpå Orderud-saken neste.)

41 visninger1 kommentar
Bli med i enda en e-post-liste:
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Twitter Icon
 • Grey Pinterest Icon
 • Grey Instagram Icon
 • Grey Snapchat Icon
instagram & twitter
@anneheba

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com