Gratulerer med dagen!💪

I dag er verdens internasjonale kvinnedag. For meg betyr det: kvinnekamp, likestilling, lik lønn, rett til permisjon, reelle rettigheter og 8. mars-tog hvor vi roper ting som "aldri me-re strikke-pinner!"mens vi hytter med neven og klapper i kulda på torvet.


Feminisme for meg er noe av det viktigste som finnes. Jeg kan alltid huske at jeg har vært feminist, men min virkelige oppvåkning var den gangen vi hadde eksistensialisme i historie og filosofi, og vi endelig kom til "feminisme" med underkapitellet: Simone de Beauvoir.


Simone var en av drivkreftene bak den andre feministiske bølgen, som kom på slutten av 50-tallet. Hun skrev boka Det annet kjønn, om at kvinnen i grunn var avvik fra mannen. Mannen er normalen. Kvinnen hadde færre rettigheter og likestillingen var langt fra reell; de stelte hjemme, lagde mat, ble hindret fra å jobbe og eksisterte kun for å "please" mannen. Engasjementet i meg gikk til været. Ja, min farmor, og mange andres, gikk på husmorsskole for å lære å te seg.


I dag opplever kvinner både uformelle og formelle hindre i hverdagen; i arbeidslivet; i samtaler og i kommentarfelt. Andel kvinnelige partnere i norske advokatfirma ligger på snaue 20 % (TNS Gallup, 2015). Og i en forelesning på jussen rakk en gang en fyr opp hånda og sa, i diskriminerings- og likestillingsrett, at "kvinner velger jo å føde barn, og ikke jobbe. Da er det jo bare rett og rimelig at de får belønningen.". Her kommer et stygt ord: faen. Jeg ble sint. En annen gang jeg ble sint var da en fyr sendte meg melding og impliserte jeg kunne få penger av ham i bytte mot sex.


Og det finnes mange andre historier der ute. Langt mer alvorlige. Flere skremmende statistikker. Vi er ikke i mål enda.


Jeg er på landsmøtet til Venstre i helgen, og her feirer jeg dagen.


Trine Skei Grande sa det godt fra talerstolen, 8. mars er "ikke en dag hvor vi skal være prinsesse for en dag". Men en dag for å kjempe for like rettigheter. Kampen er absolutt ikke over.


Jeg er feminist, og det håper jeg du er også - gratulerer med kvinnedagen! God togtur

Favoritt-tskjorta er på. Har allerede hatt tre stk som har tatt bilde av den. Vi må alle være feminister.

Vitsen bak t-skjorta: Dior lagde t-skjorter med påskriften "We should all be feminists". Den ville jeg ha. Men den kostet $ 700. Og feminismen er bare for de rike. Så jeg lagde min egen. Til 250 NOK, på Spreadshirt.

27 visninger

Siste innlegg

Se alle
Bli med i enda en e-post-liste:
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
instagram & twitter
@anneheba

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com