En dårlig vits?


Slik ser en sint feminist ut etter at 17.mai-taleren på vegne av veteraner på sjøen fikk en slengbemerkning fra selveste ordføreren før talen hennes.

Dårlige vitser og dårlige holdninger går hånd i hånd. I forbindelse med syttende-mai-feiringen oppdaget vi, i følge taleren Anne-Mette Amundsen, nok en gang spenningen mellom disse fenomenene.


Det var ordføreren selv som kom med en upassende vits. Han har i etterkant beklaget den dårlige vitsen.


Det er greit, vi tilgir deg Thor. Vi har alle sagt noe dumt som misforstås, sårer eller som har motsatt virkning av hva vi så for oss ordene hadde i hodet vårt. Det er greit å drite seg ut.


Les bakgrunn for saken:

– Én mann ødela øyeblikket før talen min


Men det er ikke sånn at når du har sagt unnskyld, at du ikke kan få kritikk.


Debatten som springer ut av den pinlige vitsen, er noe større. Jeg er sikker på at du hadde gode intensjoner her, men det viser likevel frem virkeligheten for veldig mange: morsomheter som sårer.


“Morsomhetene” sårer dem som ikke møter opp til stereotypiske bilder, hver dag; kvinner i mannsdominerte yrker; toppledere eller ingeniører som får “morsomme” kommentarer som: “du ble vel kvotert inn på NTNU, du?”; menn i omsorgsyrker får spørsmål om de føler seg mannlige; evinnelige morsomme “er du en sånn musling, du”-vitser om muslimer. Og lista fortsetter enda.

Det er ikke sånn at alt som blir fortalt i en vits er greit fordi det er en vits.


Så, selvsagt kan vi tilgi deg for en dårlig vits, Thor. Men vi må alle tenke godt over hva slags holdninger vi har, og reflektere over måten de kommer til syne.


Det er ikke sikkert vitsen er så morsom likevel. 


----------------------------------------------------

Opprinnelig utgitt i HA: https://www.ha-halden.no/ytring/thor-edquist/anne-mette-amundsen/vi-tilgir-deg-thor-men/o/5-20-660383

Bli med i enda en e-post-liste:
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
instagram & twitter
@anneheba

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com