Den siste boka jeg leste

Oppdatert: 4. des. 2018


Gjenfortellingen av oktober-revolusjonen i Russland av den amerikanske journalisten John Reed.

Cirka våren 2014 står jeg på det månedlige bokutsalget på et antikvariat langs sjøbodene i Trondheim. Der plukker jeg opp Lenins lille gule - omtrent 100 år etter de skjebnesvangre dagene i St. Petersburg. Men boken ble lagt lengre og lengre ned i bunken, til den i desperasjonstid, uten TV eller internett under fotball-VM, hjemme i Halden, skulle bli tatt opp igjen.


RESULTAT?

De siste ukene har jeg kun ønsket å snakke om russisk kultur; russisk litteratur; språk, politikk og historie. Det er vanskelig å telle alle gangene jeg leste et utkast til familien, venner eller samboeren, og da jeg ikke fikk responsen jeg ønsket (noe jeg sjeldent fikk, med noen gode unntak), ble det sukket høylytt. Hvordan kan noen ikke interessere seg for konflikten mellom mensjevikene og bolsjevikene?


"Nei, det er ikke den revolusjonen. De er alt drept. Dette er et halvt år etterpå," måtte jeg også forklare flere ganger.


Fordi boka handler om tiden etter tsar-familien ble myrdet, oppstilt én etter én midt på natten, etter at det britiske kongehuset ikke gav dem fri passasje og hjelp ut av landet.

En av årets sommerlektyrer, her på Tjuvholmen.

Handlingen: hva slags politisk system ønsker de russiske folkegruppene og partiene for fremtiden? Etter en provisorisk regjering tok over sommeren i 1917, er folket stadig ikke mett på forandringer, løfter - eller mat. Krigen herjer fortsatt, og står i sentrum av konflikten. Alle ønsker - alle behøver - fred, men hvem skal få tegne opp det nye Europa etter den store krigen?


Dette er en kjempegodt oversatt bok. Ikke minst er den interessant fordi de politiske ambisjonene til russerne er hinsides, og finnes ikke på den samme måten lenger. Det kunne ha gått bra, men det gikk fryktelig galt. Russerne slet seg gjennom timeslange taler, boikotter og til slutt, væpnet revolusjon. Resten av historien kjenner dere.


Boka er skrevet av en amerikansk bolsjevisk journalist. Og har forord fra selveste Lenin.


Anbefaler dere å plukke opp denne boka dersom interessen er der.


Her er et utdrag fra begravelsen av opprørere på den røde plass i Moskva:
17 visninger
Bli med i enda en e-post-liste:
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
instagram & twitter
@anneheba

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com