Å stille til valg er gøy, men

Det er nå snaue to uker igjen til valg. Og prosessen bak det som skjer nå begynte allerede i vinter. Partiene må vedta både lister og partiprogram. Og nå skal vi altså prøve å sette det ut i livet.


Demokratiet er kult. Jeg digger det. Vi prøver å gi folk et opplyst valg når de skal stemme over hvem som skal bestemme over de neste fire årene.


Det er for det meste veldig gøy, og også slitsomt. Vi møter mange mennesker med mye på hjertet; noen som er ute på skoleprosjekt, noen som er litt oppsøkende og mange som høflig tar mot eller takker nei til brosjyrene.


Det er også en del som sier "Venstre? HAH. Nei! Det skal jeg ALDRI stemme." Men det er heller ikke problemet.


Det er for det meste gøy, og representativt av bilder som dette fra stand:


Men det viser ikke hele historien. Problemet er de situasjonene som gjør det ubehagelig å stille til valg. De har jeg opplevd noen ganger nå, og det gir mening hvorfor flere kvier seg for å stille til valg.


Her er et utvalg av ubehagelige situasjoner jeg har opplevd så langt:


Å bli hersket over i diskusjoner

Det er ikke alle som er så gode på å diskutere saklig. Noen legger mye i sakene sine, og vil ha dem gjennom. Så mye at de er villige til å bruke herskerteknikker for å umyndiggjøre motstanderne.


I et møte fikk jeg en gang følgende replikk slått mot meg: "så fint det er å være 24, og vite alt i verden!".


Vedkommende sa senere at partiet hadde lav takhøyde...


Å ta sak over person

Det er mange som har noe mot de nasjonale politikerne. Og få får så mye hets som partilederen fra Venstre. Misnøyen kommer nok fra politiske saker, men den manifesterer seg kun som hat, hets, åpenbare personangrep og trakassering. De er egentlig helt irrelevante i lokalvalg, men så lenge de er der, vil/kan vi ikke skille nasjonale saker og personer fra lokalvalgene.


På stand kom en fyr bort og vi hadde en lang samtale om FM-nettet. På slutten av en ålreit samtale avsluttet han med "... men Trine får kose seg i åkern, hehe!". Han sa det flere ganger. Synes tydeligvis det var morsomt. Det hadde ingenting med saken å gjøre. Var bare en ubehagelig situasjon.


Å bli bedt ut på middag

Jeg stod på stand. En av de andre kandidatene snakket med en fyr som lesset ut om hvorfor det skulle komme så mange innvandrere hit, at alle politikere bare løy og at muslimene kom til å ta over Norge. En rasist. Vi fant ut at vi burde prøve å hjelpe kompisen vår ut av knipa; og få kandidaten vår ut av samtalen.


Før han skal til å gå sier han: "Men du, ska'kke vi bare ta kortet hans, også kan du og jeg gå og spise middag?" Han avsluttet med å si at han "bare jangla".

Det å bli redusert til "seksualisert ung kvinne" er ikke særlig gøy.


Diverse netthets

Det er stor forskjell på de meldingene og kommentarene som bare er kjipe, og de som er drøye. Mange er bare kjipe. Og det er lov. Men det er ganske ubehagelig å få tilsendt meldinger i innboksen som anklager deg for å være nazist. Det er ting som ikke er greit.


Å bli ropt til på gata

Dagen hadde vært bra. Så gikk vi mot Busterudparken. Da roper noen til oss fra nedi gata: "Idioter! Dere kommer til å tape valget!"og noen tjue sekunder med andre ting å si.

Alt i alt er det hyggelig. Men sånne opplevelser gjør det ikke akkurat gøy å stille til valg. Og når kommunestyrer i stor grad består av hvite menn over 50, så er det kanskje ikke så rart. Men det er ikke så god stemning om vi gjør det så ubehagelig at ingen andre typer mennesker vil stille til valg.


Så, vær uenig med oss, men vær ålreit.

Bli med i enda en e-post-liste:
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
instagram & twitter
@anneheba

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com