FREQUENTLY ASKED QUESTIONS;

Det er lett å bli forvirra. Slapp av. Derfor har jeg prøvd å forklare dere hva og hvordan i forbindelse med stemming. Dette gjelder ikke politikk, kun hvordan det hele foregår.  

1) Jeg studerer i en annen kommune, og kan ikke stemme hjemme på valgdagen den 9. september. HJELP. 

Du stemmer i den kommunen du er folkeregistert hos. Ofte er det den kommunen du bor i, men har du for eksempel flyttet fra hjembyen og kun endret adresse på posten, er du ikke borger i kommunen du bor i. Dette kobles nemlig til Folkeregisteret i Skatteetaten. Du kan endre folkeregistert bosted på nettsidene deres. Du kan kun stemme i én kommune og ett fylke, og kommunen må være i det fylket du har folkeregistert adresse til. 

Så, ønsker du å stemme i kommunen du bor: må du endre den i god tid før 9. september. Jeg tror fristen er to måneder før, som vil si; juli. 

 

Ønsker du å stemme i hjemkommunen din, og ikke vertskommunen, kan du forhåndsstemme. Du kan altså IKKE stemme på selve valgdagen utenfor din hjemkommune. 

Mange studiesteder tilbyr stemmelokaler på campus. I følge Valgdirektoratet kan du i 2019 forhåndsstemme fra 10. august til 6. september. Les mer om det her: https://valg.no/kommunestyre--og-fylkestingsvalget-2019/forhandsstemme/forhandsstemme/

Det er enkelt å forhåndsstemme, men du kan ikke endre på stemmelistene utenfor din kommune. Det vil si, vil du gi noen lengre ned på lista kan du ikke gi dem ekstrastemmer. Du kan kun stemme på parti et kommunen og fylket utenfor hjembyen, med mindre du ikke tar med deg stemmelista fra din hjemkommune til byen du bor i.

Er du hjemme, kan du gi personstemmer. Men du kan ikke i år stryke personer fra lista. Tidligere kunne du fjerne personer som du ikke likte fra lista for å trekke dem ned. Det gav enkeltpersoner større makt over lista. Nå er det kun partiene som kan gjøre dette, før listene er kunngjort. Altså, du kan ikke gi noen minuspoeng lenger. 

2) Jeg vil stemme ekstra tidlig! / Jeg er vekk hele august og september. 

Gode nyheter. Det kan du gjøre. Dersom du er hjemme i kommunen din, kan du allerede i sommer stemme på partiene. Normalt kan du "tidligstemme" i kommunens lokaler fra 1. juli til 9. august. Spør din lokale kommune for mer informasjon. Du pleier ikke å kunne gi personstemmer til listene enda, på dette punktet, men du kan stemme på partiene, og deres lister som helhet. 

3) Hva er greia med personstemmer og lister?  

Med personstemmer ​mener man at du kan gi noen ytterligere stemmer om du liker kandidatene spesielt godt. Listene ser normalt slik ut: 

På stemmeseddelen krysser du for å gi ekstra poeng til de du liker best på lista. 

De på toppen, i fet skrift, er allerede forhåndskumulerte av partiet. Det betyr at de får ekstra mye stemmer, uansett. De er toppkandidater. 

Dersom du vil gi noen andre på lista en ekstra stemme, som ikke alt er kumulert, kan du det ved å gi personstemme. Dette kalles ofte også kumulering, men det er de kandidatene du kumulerer, ikke partiet. 

Du kan kumulere så mange du vil. Du kan kumulere hele gruppa om du ønsker det. 

Du kan også stemme på noen som ikke er på partilista. 

Vil du for eksempel stemme på Venstre, men har en kompis i SV eller Høyre, kan du gi en slenger. Da gir du personen en stemme og mulighet til å rykke opp på valglista til det andre partiet og dermed stå i fare for å komme inn i kommunestyret/fylkesstyret/Stortinget. :-)

Å gi slengere gir ikke stemme til selve partiet, så du kan fint stemme på gode venner du er veldig uenig med. 

Det kan virke litt vanskelig, men de som sitter vakt kan hjelpe deg med alt unntatt å se på stemmen din eller bli med deg inn i selve stemmerommet. Det er ikke vanskelig, og det går veldig fort!

Kryss av for dem du vil gi ekstra stemmer, lukk igjen arket én gang. Tegn med X i feltet. Gå ut og slipp dem i stemmeurnene, husk konvolutt om du skal sende dem til en annen kommune (de som jobber vet dette). 

Vips, så er du ferdig! Gi deg selv en klapp på skuldra. Du har gjort din borgerplikt. 

4) Ææ. Jeg skjønner fortsatt ikke! Finnes det en video som forklarer dette? 

Selvsagt har Regjeringen/Valgdirektoratet tenkt på det. :-) Se video under. ​

5) Anne Helene. Nå har du forklart alt annet enn det som er viktig. Hvor stemmer du hen? 

Jeg tar selvkritikk. Det finnes selvsagt en oversikt over det. ​Se www.valg.no når det nærmer seg. Jeg skal også oppdatere steder du kan stemme i Halden, på denne siden. 

Som regel pleier i alle fall Halden å ha stemmelokaler på Tista senter, og på kommunehuset. 

Bli med i enda en e-post-liste:
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
instagram & twitter
@anneheba

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com