Demokratiet er i forfall!

DEN ENESTE MÅTEN DU KAN REDDE DET: 

VED Å STEMME.

Unge stemmer ikke! Voksne stemmer ikke! 

Visste du at oppslutningen på lokalvalg gjennomsnittlig er omtrent 30 % under oppslutningen på nasjonale valg? 

Visste du at unge mellom 20-29 stemmer i minst grad? (kilde, LNU) 

Og at LNU, Norges barne- og ungdomsorganisasjon, frykter at unge, ufaglærte med minoritetsbakgrunn kan bli en gruppe utenfor det norske demokratiet? (kilde) 

Mange tror ikke at unge engasjerer seg, men det gjør de. Dagens unge bryr seg om demokratiet. De bryr seg om samfunnet de bor i, men de unngår å stemme, tilfeldig eller ikke. Det er mange grunner til at de unge savnes ved stemmeurene, men her skal jeg gi deg et par argumenter for å stemme ved valg, alltid. ​

Ha valgvett. Bruk stemmeretten. 

1. Demokratiet bevares ikke om vi ikke bruker rettighetene den gir oss.
 
Demokratiet er som en valp. Den behøver oppmerksomhet og lufting i ny og ne. Vi har alle et felles ansvar om å ta vare på hunden (demokratiet). Du kan stemme, og derfor burde du benytte deg av den stemmeretten. 
 
2. Politikere følger med hvem som bruker stemmeretten. Dersom din "gruppe" mennesker stemmer, vil de være veldig interessert i å innfri dine valgløfter.
 
Fordi de vet de er avhengig av deg. Det gir deg mer makt hvis du støter på utfordringer. 
3. Gjør det til en vane å stemme. Det gjør det enklere å fortsette. 
4. Ta med deg en venn og stem. Sosialt press funker veldig bra få noen til å stemme. 
5. Velger du å ikke stemme, vil noen du ikke liker, få en gratis stemme av deg. Fordi du ikke var der, vippes heller noen andre inn, som du kanskje ikke vil ha inn. ​
Se for deg din verste fiende. Du gir vedkommende en gratis stemme ved å unnlate å stemme. Politkk handler om å velge den minste av onder. Du vil aldri finne noen du er helt enig med. Jeg er ikke enig med alt mitt parti gjør - langt derifra, men det er det nærmeste jeg kommer, og det er godt nok. 
6. Sett opp en avtale på mobilen, med varsel, for dagen du tenker å stemme. Så gjør du det. Veldig mange glemmer rett og slett å stemme. Ikke gjør det. Det tar deg under ett minutt. 
7. Dersom du ikke stemmer, kan du heller ikke klage. 
8. Snakk med venner og familie. Selv om du ikke er så opptatt av å stemme, er det helt sikkert noen rundt deg som er opptatt av det. Be noen som skjønner greia forklare deg de viktigste sakene. Det er lov å gi tips. Hør også med den kompisen som du kanskje er mest enig med, hva hen tenker å stemme. Snakk med foreldrene dine ved middagsbordet. 
9. Ikke stol blindt på at noen er ufeilbarlig eller forfærdelig. Alle partier er noe bra og noe dårlig. Finn ut hvem som vil prioritere din velgergruppe. Finn ut hva de ikke prioriterer. Snakk med alle. Gi alle partier en sjanse. 
10. ForhåndsstemDa er du sikker på at du rekker det. Du kan forhånsstemme og tidligstemme dersom du er utenfor kommunen din på valgdagen. Du kan også forhåndsstemme utenfor din egen fylkeskommune. 

Les mer på valg.no.  (valgdirektoratet) ​

Bli med i enda en e-post-liste:
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
instagram & twitter
@anneheba

© 2023 by Arianna Castillo​. Proudly created with Wix.com